Geschiedenis

De Reisvogel is gesticht in 1929 door Michel Delmotte.

Michel was een bijzonder dynamisch man, gekneusd maar niet gebroken door de Eerste Wereldoorlog. Hij was immers oud-strijder in 1914-1918 en werd vereremerkt met de Gouden Medaille in de Leopoldsorde.

Afkomstig van Westvleteren kwam hij in Waregem terecht door zijn huwelijk met Emma Naessens. Hij zag de grote nood aan vervoer naar Noord-Frankrijk en bouwde zelf een oude vrachtwagen om tot een heuse autobus. Hij is begonnen een tweedehandse Ford aan te kopen om de “frontaliers” of grensarbeiders op en af te voeren naar de textielfabrieken in Tourcoing. Al moet je dat wel met een korreltje zout nemen. Van comfort was er geen sprake. De passagiers zaten op lange, houten banken die door Michel tegen de wanden waren gevezen. Ruitenwissers waren er niet. De ruit kon wel rond haar as draaien zodat ze kon worden gereinigd tijdens het rijden. Ze werden ingewreven met ajuin tegen het bedampen, want verwarming was er uiteraard niet. De verlichting bestond uit twee kaarsen en bij mist nam men soms plaats voorop de bumper om de chauffeur te waarschuwen voor hindernissen. Een tweede bus kwam er al gauw bij en zo rees het bedrijf voorgoed van de grond.

Na de oorlogstijd, waarin alle bussen door de Duitsers werden opgeëist, begon Michel opnieuw van nul. Ondertussen begon hij zich serieus te interesseren in het toerisme en in 1952 toerde hij 32 dagen door Europa met een groep Amerikanen.

Het jaar daarop kwamen zijn zoon André en schoondochter Raïs de zaak vervoegen. De zaak kende stilaan maar zeker een steile opgang. André is geboren in 1932 en huwde in 1956 met Raïs Verbauwhede. Samen deden ze hun eerste buitenlandse reis met “De Zingende Sterren” in 1958. Via Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk kwamen ze in Hongarije terecht. Raïs Verbauwhede kende de klappen van de zweep want haar ouders waren ook allebei ondernemers. Jules Verbauwhede richtte het transportbedrijf “Verbauwhede” op en was tevens kolenhandelaar. Alice Viaene had een kruidenierswinkel (en in 1940-1945 het café “Truweel” in Waregem).

In 1962 werd André medevenoot in de Feitelijke Vereniging.

Als trouw lid van de Federatie van Belgische autobus- en autocarondernemers (FBAA) werd Michel in 1964 gehuldigd voor 35 jaar autocaruitbating. Michel bleef tot op de laatste momenten van zijn leven in de weer. Nu is hij voorgoed op rust. Hij overleed op 3 maart 1978.

In 1964 werd Christ Delmotte geboren, de kleinzoon van Michel en zoon van André en Raïs. Hij behaalde in 1985 zijn D-E rijbewijs en is begonnen met het gemeenschappelijk leerlingenvervoer in Oudenaarde. De eerste buitenlandse reis was in 1988 naar Zuid-Frankrijk en het jaar daarop werden de eerste skireizen naar de Franse Alpen gereden welke tot op heden nog steeds worden verzorgd. In 1990 werd een nieuwe autocar voor Christ aangekocht waarmee hij heel Europa doorkruiste.

In 1991 kwam Joeri Delmotte (geboren op 4 januari 1972), de broer van Christ als chauffeur in dienst. Hij begon net als zijn broer in het gemeenschappelijk leerlingenvervoer in Waregem. Hij werd ingeschreven als full-time chauffeur voor zowel binnen- als buitenlandse reizen. Op heden rijdt hij het schoolvervoer voor Kortrijk.

Sedert 1 december 1995 wordt de zaak geleid door Christ Delmotte. Er zijn 20 chauffeurs in dienst en het wagenpark telt momenteel 18 autocars, 2 minibussen en 1 taxi. De autocars worden ingezet voor allerlei doeleinden zoals : leerlingen- en fabrieksvervoer, dag- en familie uitstappen, verrassingsreizen, trouw- en communiefeesten, sportverenigingen en buitenlandse reizen. De minibussen en taxi worden hoofdzakelijk ingezet voor luchthaven vervoer in opdracht van bedrijven.

Vanaf 22 maart 2006 wordt Christ bijgestaan door Joke Verlinde. Zij is voornamelijk belast met de boekhouding, lonen en administratie. Ook Joke rijdt dagelijks met de bus (58 pl).

De volgende generatie staat reeds klaar ! Gilles behaalde in 2018 zijn D-rijbewijs en is eveneens dagelijks in de weer met busvervoer. Jonas neemt het minibus- en taxivervoer voor zijn rekening.

De laatste jaren is autocars De Reisvogel gespecialiseerd in het organiseren van dag- en verrassingsreizen voor groepen en evenementen voor bedrijven.Het wagenpark bevat ook 2 bussen geschikt om rolstoelen mee te nemen, de liftbus van Joeri kan eenvoudig aangepast worden in functie van het aantal rolstoelen.

In de loop van de maand maart 2021 is er een derde liftbus bijgekomen om zodoende aan de stijgende vraag van aangepast rolstoelvervoer te kunnen voldoen. Het luchthavenvervoer werd in november uitgebreid met een nieuwe Ford Transit.

 

Autocar offerte

Autocar / Autobus

Vul uw gegevens in voor een offerte, we zullen u dan zo spoedig mogelijk antwoorden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze bedrijfsfilm